Zes vragen die je je fotograaf kunt stellen – En mijn antwoorden!

Dierenfotografie workshops en cursussen - basisworkshop dierenfotografie - Zes vragen die je je fotograaf kunt stellen - En mijn antwoorden!Zes vragen die je je fotograaf kunt stellen – En mijn antwoorden!

Ik krijg regelmatig vragen via de mail, en het leek me eigenlijk wel leuk om een paar van deze vragen eens op een rijtje te zetten, en mijn antwoorden erbij te plaatsen natuurlijk!

  1. Hoe lang ben je al fotograaf? Je kunt er vaak wel vanuit gaan dat wanneer een fotograaf al enkele jaren in bedrijf is, het niet enkel hobby is, maar een beroep geboren uit passie. Ik ben sinds begin 2011 professioneel fotograaf.
  2. In welke soorten fotografie specialiseer je je? Veel fotografen specialiseren zich in slechts één of twee genres, en doen er alles aan om zich constant verder te ontwikkelen binnen die genres. Op die manier proberen ze de service die ze hun klanten bieden steeds beter te laten worden. Om die reden is het meestal niet het beste idee om een fotograaf die zich specialiseert in bedrijfsportretten te vragen voor foto’s van je huisdieren :-) Ik specialiseer mij in dierenfotografie (via deze website) en bruidsfotografie/loveshoots (via Sanne van de Berg Fotografie)
  3. Heb je veel terugkerende klanten? Fotografen wiens klanten terugkomen voor nieuwe shoots hebben in elk geval in die personen hele tevreden klanten. Anders komen ze natuurlijk niet terug! Ik heb voor een flink aantal mensen al meerdere shoots mogen verzorgen, voor bijvoorbeeld een nieuw vierpotig gezinslid, of juist voor één van de andere huisdieren, zoals een fotoshoot aan huis voor de katten, nadat we ook een fotoshoot voor de hond hebben gedaan.
  4. Is het verplaatsen van de shoot naar een andere datum mogelijk bij jou? Hoe flexibel is de fotograaf? Natuurlijk zal iedere professionele fotograaf algemene voorwaarden hebben waarbinnen hij of zij naar een geschikte oplossing zal zoeken, en zit er meestal een termijn aan verplaatsen van de shoot vast (bijvoorbeeld maximaal 48 uur van tevoren). In mijn geval geld dit ook, tenzij er natuurlijk sprake is van overmacht, zoals ziekte of (in het geval van een buitenshoot) heel slecht weer. In dat geval prikken we samen een nieuwe datum.
  5. Heb je ervaring met… (noem datgene waar jij zorgen bij hebt) Vraag vooral naar ervaringen met moeilijke situaties, zoals een hond die absoluut niet luistert, of een hond die niet vriendelijk is naar vreemden (en dus ook niet aardig zal zijn voor de fotograaf). Persoonlijk geef ik honden, in beide hier genoemde situaties, alle ruimte en laat ik het aan de baas over om de hond opdrachten te geven. Dit laatste doe ik eigenlijk altijd, maar bij honden die niet vriendelijk zijn naar vreemden neem ik wat extra ruimte, om ervoor te zorgen dat de hond zo min mogelijk stress zal ervaren van mijn aanwezigheid. Honden die slecht luisteren laten we buiten gewoon lekker aan de lijn. In verreweg de meeste gevallen kan ik die er prima uithalen, later in Photoshop!
  6. Stille vraag Dit is eigenlijk geen vraag, maar meer een beoordeling van de fotograaf, en hoe hij of zij met je communiceert. Ga voor je gevoel, als het niet goed voelt of het contact niet lekker loopt, kies dan voor een fotograaf waarbij je dat goede gevoel wel hebt. Je moet er wel op kunnen vertrouwen dat je de juiste persoon hebt ingehuurd om foto’s te maken van jou en je geliefde viervoeter, en je moet je natuurlijk ook prettig voelen bij deze persoon, want dat zie je uiteindelijk terug in de foto’s.

Volg mij op Instagram

@petportraitnl

Menu