Dierenfotografie Tip – Scherptediepte

Dierenfotografie Tip - ScherptediepteDierenfotografie Tip – Scherptediepte

Eén van de dingen die ik vaak te horen krijg tijdens shoots, is dat mensen het zo mooi vinden wanneer de achtergrond in een foto mooi wazig is, en het onderwerp er zo lekker ‘uit springt’. Ik bereik dit door te werken met beperkte scherptediepte.

Scherptediepte is het gedeelte van de foto wat scherp in beeld is. Alles wat hierbuiten valt is in meer of mindere mate onscherp. Natuurlijk zorg je ervoor dat je onderwerp altijd binnen de scherptediepte valt! Beperkte scherptediepte bereik je door met een lens te werken waarvan het diafragma (de lensopening) wijd open kan. Dit wordt aangegeven met een getal, de F-waarde. Hoe lager dit F-getal, hoe wijder de lens open kan, en hoe beperkter (korter) de scherptediepte kan zijn in je foto. Hierbij zijn nog andere zaken van belang die ik niet allemaal hier zal gaan behandelen, maar ga er eens mee oefenen: fotografeer je hond of kat eens met de laagst mogelijke F-waarde van je lens. Heb je nu naar je smaak te weinig scherptediepte? Schroef het F-getal dan een stukje verder op, tot je tot een resultaat komt waar jij blij van wordt.

Bovenstaande foto van Juno heb ik op F/2.2 geschoten, met mijn 135mm lens. Het gras op de voor- en achtergrond is prachtig onscherp waardoor Juno lekker opvalt, maar het is niet zó onscherp dat je niet meer kunt zien wat het is. Precies wat ik zocht!

Wil je graag meer leren over Dierenfotografie? Volg dan eens een workshop! Meer informatie vind je op de workshoppagina op de website.

Dierenfotografie Tip – Pak het Moment!

Volg mij op Instagram

@petportraitnl

Menu